24 Eylül 2011

Paçavra Gribi Nedir ? O zaman bakınız şekil Pelin a :)

Bloguma uzun bir grip arası vermek zorunda kaldım bir türlü geçmek bilmeyen bir griple uğraştım durdum. Hapşur, öksür, halsizlik, ateş allah ne verdiyse var bu hastalıkta. Sonraki aşaması da ne kadar dikkat etsem de çevremdeki insanlara bulaştırmam. Bir haftalık sürede bol bol yattım, uyudum, başımın ender ağrımadığı zamanlarda kitap okudum. Hasta olmadan önce aldığım güzel bir kitap vardı elimde hem 100 sayfalık hemde içinde kısa kısa gotikromantik hikayeler. 1926 yılında nobel almış bir yazarın kitabı gotiksevenlerdenseniz tam size göre. Artık kitabın adını sanını söyleyeyimde sizde çatlamayın.



SARDİNYA EFSANELERİ 
Her hazinenin kapısında bir lanet bekler sizi... İtalyan edebiyatının büyük ozanı Deledda'nın kaleminde canlanan Sardinya Efsaneleri, kaderlerinde acı ve ölüm olan sıradan insanların sıra dışı öykülerini bir araya getiriyor. Bu öykülerde insan, ölümün karşısında merakına yenik düşerken, lanete açılan hazine kapılarında nöbet tutanların gösterdiği sonsuz karanlıkla tanışıyor. Sardinya Efsaneleri, adından da anlaşılacağı gibi, bir derleme. Sardinya'nın geçit vermez dağları arasında yaşayan halkın aktardığı korkunç öyküleri derlemiş Grazia Deledda. Bu öyküler, yaşamları türlü korku ve hurafelerle dolu yoksul halkın geniş hayal gücüyle beslenen tekinsiz, tehlikelerle dolu dünyaları anlatıyor. Her biri birbirinden uğursuz bu on üç öykü, Sardinya topraklarında gömülü eşsiz hazinelere açılıyor. Ne var ki toprak, hazinelerin yatağı da olsa, yeraltı dünyasında onları bekleyen başkaları var: iblisler, cüceler, cinler, büyücüler... Sardinya Efsaneleri küçük bir kitap. Deledda'nın, doğup büyüdüğü görkemli Sardinya için kaleme aldığı bir korku odası...

Kitabın arkasındaki yazı tam olarak bu. İnanılmaz güzel ve zevkli.

Şimdide hasta olmama rağmen dışarı çıkıp elimde kitapla eve döndüğüm güne yani cuma gününe gelelim.
Odamda Seyahat - Odamda Gece Seferi
Xavier de Maistre



1790 yılında orduda görev yapan Xavier de Maistre, kırk iki gün sürecek bir ev hapsine mahkum edilir. Bu ev hapsinin sonucunda dillere destan olmuş, komik ve eğlenceli bir hikâye olan Odamda Seyahat ortaya çıkar. De Maistre bu seyahatinden çok memnun kalmış olacak ki daha sonra kitabın ikinci cildi olan Odamda Gece Seferi’ni de yazar. Bu kitaplarda örneğin, bavula ihtiyaç duymaksızın kanepeye, odadaki en büyük mobilyaya seyahat edilir, gece pencereye gidilip gökyüzüne bakılır, onun özellikleri yeniden ve bambaşka bir biçimde keşfedilir. Asıl keşfedilen ise seyahatte varılan noktanın önemsizliği, seyahati yapanın anlayış ve algısının önemidir.

De Maistre, sıradanlıklar üzerine farklı, derin ve imalı bir yeniden kavrayış öneriyor…

Geç 18. yüzyıl, modernitenin (daha doğrusu modernitelerin) başladığı dönemdir. Sterne, Diderot, Rousseau… Bu parlak dönemin kolayca yıldızı parlamış yazarlarının arasında Xavier de Maistre, hâlâ keşfedilmek ya da yeniden keşfedilmek üzere bekler. Onun büyük eseri Odamda Seyahat, şimdiye kadar yazılmış en canlı, en orijinal otobiyografik anlatılardan birisidir.
SUSAN SONTAG

Bu kitabında hemen biteceğini daha ilk sayfalarındaki aldığım zevkten anladım.
Herkese bol kitaplı günler.....


4 yorum:

okuyan dedi ki...

öncelikle çok geçmiş olsun...
2. kitap bayağı ilgimi çekti... teşekkürler...

gps87 dedi ki...

Çok teşekkür ederim öncelikle...
bende 2.ye yeni başladım ama çok beğendim tavsiye ederim.

okuyan dedi ki...

ismini alınacaklar listeme not ettim zaten:)
okumayı bitirdiğinde de fikirlerini paylaşırsan çok sevinirim...
sevgiler...

gps87 dedi ki...

Valla bu gidişle yarına biter ve bende sevinçle blogama yazarım :))
yaşasın çok sevindirik oldum :))